Over de piek heen

Als we over die piek heen raken, durven we de risico’s van verdere versoepeling aan, met kleinere stappen aan het begin en ongetwijfeld grotere en snellere stappen als de kwetsbaarste groepen zijn gevaccineerd. (…) Het is waar dat we vorige week hoopten dat de eerste stap in het openingsplan op woensdag 21 april gezet kon worden (…) [maar] 21 april komt gewoon echt te vroeg. We bekijken het per week, dus kijken we nu naar woensdag 28 april als mogelijke datum voor die eerste stap.
Mark Rutte, 2021-04-13T17:38:00

Wat betekent het om “over de piek heen te raken”? Het kabinet stuurt op ziekenhuisopnames, dus laten we daar naar kijken. De basisscholen gingen weer open op 8 februari.§ Het aantal ziekenhuisopnames per dag lag toen rond de 200. Het is dus aannemelijk dat dit ook ongeveer het punt is waarop de eerste stap in het nieuwe openingsplan zal worden gezet en het kabinet had goede hoop dit na twee weken te bereiken.

Is dat realistisch? In de drie weken voor dit statement zijn we een paar keer (flink) onder de 200 gedoken, maar het 7-daags gemiddelde ligt al die tijd redelijk stabiel tussen tussen de 224 en 249. Hoewel er geen hele duidelijke verandering te zien is, stijgt dit eerder dan dat het daalt.§ De grens van “slechts” 200 opnames is dus nog in geen velden of wegen te bekennen. Maar is het überhaupt genoeg als we dat door een of ander wonder toch zo snel zouden halen?

Een signaalwaarde is een soort `alarmbel’ die door het ministerie van VWS wordt vastgesteld. Die alarmbellen kunnen afgaan als er veel mensen tegelijkertijd ziek worden, in het ziekenhuis worden opgenomen, of positief getest worden. Zo is berekend dat als er langdurig meer dan 40 mensen per dag in het ziekenhuis worden opgenomen, de zorg al snel overbelast kan raken.
Veelgestelde vragen Coronadashboard,

De laatste keer dat we onder deze waarde zaten was 13 september 2020 en zeven maanden is toch best langdurig te noemen. Sterker nog: we zitten al zes maanden gemiddeld op vijf keer het niveau waarbij de zorg in de problemen dreigt te komen. Dat is dan ook gebeurd: de minister-president zei aan het begin van zijn toespraak dat mensen in de zorg op hun tandvlees lopen, het ziekteverzuim hoog is en er hard gewerkt wordt om code zwart te voorkomen.

Het wordt dus de hoogste tijd dat we naar minder dan 40 opnames per dag gaan en dat een tijdje zo houden om zorgmedewerkers welverdiende rust te gunnen. Zelfs als de vaccinatiecampagne versnelt, zijn versoepelingen nog enkele maanden zeer onverstandig en de belofte om nu al per week te kijken biedt valse hoop, laat staan de verwachting uit te spreken dat we over enkele weken al veel meer vrijheid krijgen.

Maar toch krijgen burgers dit te horen, en wordt er ook al onmiddelijk vesoepeld. Vanaf 19 april 2021 gaat namelijk de buitenschoolse opvang weer open, onder dezelfde voorwaarden als de basisscholen. Dat wil zeggen: geen afstand en geen mondkapjes voor de kinderen.

Wat tot slot opvalt is de woordkeuze “kwetsbaarste groepen” in plaats van “kwetsbare groepen”. Dit wekt de indruk dat verdere verspreiding van het virus acceptabel wordt geacht zodra de mensen met zeer hoog risico zijn gevaccineerd, en het kabinet niet van plan is te wachten tot iedereen met een verhoogd risico ook een prik heeft gehad. Dit maakt de komende tijd nog stressvoller voor mensen met een “standaard” hartafwijking of longprobleem dan het afgelopen jaar al was.

Geef een reactie