Twee werelden

Gisteren kwam op een van de social mediakanalen een bericht voorbij komen dat volgens mij precies samenvat waar we nu staan. Het was afkomstig van een ziekenhuisbestuurder, die schreef de afgelopen weken in twee werelden te hebben geleefd: de wereld buiten en de wereld binnen het ziekenhuis. Buiten het ziekenhuis zag hij vooral mensen die zich aan het verheugen waren op de terrassen, concerten en ook gewoon weer samen kunnen zijn. Terwijl in de wereld binnen het ziekenhuis iedereen bezig is met het opvangen van de derde golf en, zeg ik erbij, met het voorkomen van code zwart – het moment dat alle bedden vol liggen en de ziekenhuizen uiteindelijk ‘nee’ moeten verkopen.
Mark Rutte, 2021-04-13T16:10:03

Hiermee begon de persconferentie. Een interessante keus omdat beide werelden door zijn kabinet zijn gecreëerd.

Het is logisch dat burgers zich verheugen op bijeenkomsten als je ze maandenlang bijna dagelijks vertelt dat het over een paar weken weer kan.

Als je in alle communicatie de indruk wekt dat iemand na vaccinatie anderen niet meer besmetten, is het logisch dat mensen na twee prikken de maatregelen niet meer zo serieus nemen, en mensen zonder prik daardoor denken dat er weer meer kan.

Het mag ook geen verrassing zijn dat kinderen elkaar massaal besmetten als je de scholen opent zonder mondkapjes en afstand te verplichten. Dat zij het virus daarbuiten aan volwassenen overdragen, komt ook niet uit de lucht vallen, zeker niet als je ze niet laat meetellen bij de maximale groepsgrootte.

De verspreiding wordt niet tegengegaan maar gestimuleerd en het verlangen en hoop naar persoonlijk contact wordt dagelijks door de regering aangewakkerd. Het is echt niet zo gek dat er twee werelden zijn ontstaan.

Geef een reactie